vineri, 7 august 2009

Caise aromate sub capac cu sos de caramel









Ingrediente:

Aluatul

• 3 cesti faina
• 1 lingura praf de copt
• ½ lingurita sare
• ¼ lingurita nucsoara macinata
• 170 gr unt, taiat in bucati si racit
• ½ ceasca sirop de artar
• ½ ceasca frisca lichida
• 1 ½ lingurita esenta de vanilie

Umplutura

• 60 gr unt, la temperatura camerei
• ½ ceasca zahar brun
• 2 lingurite scortisoara
• 1 lingura coniac

Fructele

• 6 cesti caise, curatate de samburi si impartite in 4
• ½ ceasca zahar brun
• ¼ ceasca coniac
• 3 linguri faina
• 1 lingurita esenta de vanilie

Sos de caramel

• 1 ceasca zahar brun
• 1 lingurita zeama de lamaie
• ¼ ceasca apa
• ¾ ceasca frisca lichida
• 1 lingura unt
• 2 lingurite esenta de vanilie

Mod de preparare:

1. Incalzeste cuptorul la 180°.

2. Pentru prepararea topping-ului, amesteca faina cu praful de copt, sarea si nucsoara.Adauga untul si amesteca pana ce obti un aluat sfaramicios.Amesteca impreuna siropul de artar, frisca si vanilia, dupa care toarna acest amestec in aluat.Amesteca pana ce obti un aluat omogen. Pune aluatul la frigider pana ce pregatesti umplutura.

3. Pentru umplutura, bate untul cu zahar, scortisoara si coniac pana ce obti o crema.

4. Pe o suprafata data cu faina ruleaza aluatul intr-un dreptunghi de 30 pe 45 cm, si grosimea de 1 cm.Intinde umplutura egal,pe aluat.Ruleaza aluatul si pune-l la frigider pana ce pregatesti umplutura cu fructe.

5. Intr-un bol, amesteca caisele cu zahar, coniac, faina si vanilie.Imparte fructele in 4 vase mici termorezistente.Ia aluatul din frigider si taie-l in felii a cate 2.5 cm grosime.Pentru fiecare vas, pune o felie de aluat peste fructe.Periaza feliile de aluat cu ou si coace-le timp de 45-55 minute, pana ce aluatul devine auriu-maronii deasupra.Serveste-le stropite cu sos de caramel (vezi reteta mai jos).

Sos de caramel – Cantitate : aprox. 1½ ceasca

1. Intr-o cratita mare cu capac pune la fiert pe foc mare zaharul, zeama de lamaie si apa.Nu amesteca! Inlatura capacul dupa ce au fiert, lasand zaharul sa se topeasca, periind peretii cratitei cu apa rece o data sau de 2 ori, pana ce capata o culoare ca a caramelului.Ia cratita de pe foc si toarna incet frisca, amestecand (ai grija la aburi).Adauga untul si vanilia si amesteca.Lasa-l sa se raceasca 20 minute inainte de servire.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu