marți, 4 august 2009

Ciorba de fasole cu jambon crud















Ingrediente:

500 g fasole boabe
600 g jambon crud
1-2 morcovi
1 ardei rosu
2 cepe
2 rosii
1 pastarnac
1 bucata de telina
verdeata (loboda, spanac)
1 legatura patrunjel, 1 fir de leustean
300 ml bulion
50 ml ketchup de rosii si ardei rosii (de casa)
20 ml ulei
2 lingurite faina (optional)
1 cub sau 1 lingurita concentrat de ciuperci (optional)
sare, piper, paprika

Mod de preparare:
Fasolea se spala si se lasa in apa rece cu o seara inainte. Jambonul se parleste daca mai trebuie, se rade cu cutitul si se spala bine.
Intr-o oala (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert in 3 litri de apa rece cu putina sare. Spalati fasolea, alegeti-o (cand e umflata se alege mult mai usor) si puneti-o la fiert intr-o alta oala in 3 litri de apa rece.
In timp ce fierb carnea si fasolea, curatati si tocati marunt toate celelalte legume si zarzavaturi. Intr-o craticioara sau tigaie puneti uleiul si caliti toate legumele tocate, incepand cu morcovii, ceapa, apoi adaugati telina, pastarnacul, ardeii si rosiile. Amestecati cu o lingura de lemn, adaugati verdeata tocata (loboda si spanacul), bulion, ketchup, sare, piper, paprika (concentratul de ciuperci).
Dupa ce a fiert fasolea (aproximativ 60 minute) puneti peste ea legumele calite si lasati sa fiarba la foc mic.
Dupa ce a fiert carnea, scoateti-o pe o farfurie, puneti peste ciorba zeama de la carne si lasati-o sa fiarba in continuare la foc mic cu capac.
Scoateti oasele din carne, portionati-o si adaugati-o in ciorba. Dregeti gustul, adaugati patrunjelul si leusteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct in oala sau la masa cu putin otet, zeama de lamaie sau bors. Daca doriti o puteti ingrosa putin cu faina pe care o desfaceti in putina zeama de la ciorba si o adaugati in oala, amestecand si mai lasati la fiert 2-3 clocote.

Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu