vineri, 7 august 2009

TARTA CU MERE SI MANGO










Ingrediente:

Pentru aluat:

350g faina
170 g zahar
200g margarina Rama
1 ou
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
1 forma de tarta(diametru de 34 cm)

Pentru umplutura:

3 mere mai acrisoare(eu am folosit Golden,raman intregi)
1 mango(nu foarte copt)
1 plic zahar vanilat
100g zahar
zeama de la 1 lamaie
scortisoara(dupa gust)
1 ou si 1 galbenus
2 linguri amidon
70 g zahar
300ml lapte
1 plic zahar vanilat
1 lingura zeama de lamaie.

Pentru garnitura - Sos caramel:

1 cana zahar(200g)
60g unt
200ml frisca lichida(eu am folosit La Dorna)

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu zaharul si un praf de sare,se adauga margarina taiata cubulete si se amesteca,se adauga oul si se framanta un aluat omogen.Se formeaza o minge si se da la rece pentru 30 de minute.Intre timp pregatim umplutura.

Merele se taie in 4,se curata de seminte(nu este nevoie sa curatam si coaja)apoi se taie feliute,se stropesc cu zeama de lamaie sa nu oxideze,se curata mango de coaja,se taie felii si apoi in cubulete,se adauga peste mere,se pune vanilia,zaharul si scortisoara.Apoi facem crema de lapte: se freaca cu mixerul oul plus galbenusul cu 70 g zahar,pana isi dubleaza volumul,se adauga amidonul,vanilia si zeama de lamaie,iar la sfarsit se adauga laptele cate putin.

Se scoate aluatul din frigider si se intinde in forma de tarta,unsa in prealabil.Se aseaza compozitia de mere si mango,peste care se toarna compozitia de lapte.Se presara putin zahar tos si se da la cuptorul incins(180 gC)timp de 30-40 de minute.
Cat timp tarta este in cuptor se face sosul caramel:
Intr-o craticioara se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic sa nu se arda,amestecand tot timpul.Cand s-a topit tot zahatul se pune untul amestecand mereu pana la omogenizare.Se toarna apoi frisca se se amesteca pana crema devine unitara.Se lasa la rece.Acest sos se poate pastra la frigider 1 luna.

Se serveste tarta cu sos caramel si inghetata de vanilie.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu