vineri, 7 august 2009

Tort cu cocos si crema de lamaie











Ingrediente:

Pentru blaturile de aluat:

• 2 ¼ cesti faina, cernuta
• 1 ½ ceasca zahar
• 1 ceasca nuca de cocos prajita
• 2 lingurite praf de copt
• 1 lingurita sare
• ½ ceasca ulei
• 7 oua, separate
• ¾ ceasca apa
• 1 lingurita esenta de vanilie
• 3 albusuri
• 3 linguri zeama de lamaie

Pentru crema de lamaie:

• zeama de la 1 lamaie
• 6 oua
• 2 galbenusuri
• 1 ceasca zahar
• 200 gr unt
• 2 lingurite coaja rasa de lamaie
• 4 lingurite esenta de lamaie

Pentru crema de cocos:

• 4 linguri zahar pudra
• 2 lingurite amidon de porumb
• 200 ml frisca lichida
• ½ lingurita vanilie
• 1 ceasca nuca de cocos prajita, plus pentru ornat

Mod de preparare:

1. Pentru prepararea blatului de aluat, incalzeste cuptorul la 160ᵒC.Intr-un bol mare, amesteca faina, tot zaharul fara 2 linguri, nuca de cocos, praful de copt si sarea.Fa o roata in centru si adauga uleiul, galbenusurile, apa si vanilia.Bate-le cu mixerul pana se obtine un amestec omogen.Bate putin albusurile, adauga amidonul si bate-le pana devin spuma.Adauga 2 linguri zahar ramas la albusuri si bate-le pana ce devin spuma tare.Cu grija, inglobeaza albusurile batute in amestecul cu faina.Toarna amestecul intr-o tava de copt rotunda ce are un tub in centru.Treci cu unt cutit prin aluat pentru a sparge orice bule de aer, apoi coace-l 1h – 1h 15 minute pana cand aluatul sare inapoi la atingere (nu deschide usa cuptorului pana ce nu trec cel putin 50 minute).Rastoarna tava si lasa aluatul sa se raceasca 1h 30 minute.Desprinde marginile aluatului cu un cutit lung, apoi scoate-l din tava.

2. Pentru prepararea cremei de lamaie, amesteca zeama de lamaie cu ouale, galbenusul, zaharul si coaja de lamaie intr-un bol, la bain-marie.Adauga untul si amesteca din cand in cand pana ce crema se va ingrosa, aprox. 10-15 minute.Ia crema de pe foc,adauga esenta de lamaie, amesteca, apoi acoper-o cu o folie de plastic direct pe suprafata ei si las-o sa se raceasca complet.

3. Pentru prepararea cremei de cocos, amesteca zaharul pudra cu amidonul intr-o cratita, apoi adauga treptat 50 ml frisca lichida.Lasa-le sa fiarba, amestecand continuu, timp de cateva secunde.Pune acest amestec intr-un bol si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei.Adauga vanilia si amesteca.Bate spuma restul de frisca .Adaua amestecul cu zahar in frisca batuta, putin cate putin,amestecand constanat pana ce se obtine o spuma tare.Inglobeaza nuca de cocos.
4. Pentru asamblarea tortului, taie blatul de aluat in 3.Intinde ½ din crema de lamaie pe primul blat, iar deasupra aseaza al 2-lea blat.Repeta procedura cu crema de lamaie si blatul ramas.Folosind un cutit cu varf rotund sau o spatula, intinde crema de cocos peste intreg tortul.Orneaza-l cu nuca de cocos prajita si sos caramel.


Maestrul Tintarean Vasile va doreste pofta buna.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu